Водата в кв. Пастир“ в Генерал Тошево е замърсена с пестициди и

...
Водата в кв. Пастир“ в Генерал Тошево е замърсена с пестициди и
Коментари Харесай

Водата в Генерал Тошево е замърсена с пестициди и хербициди

Водата в кв. „ Пастир “ в Генерал Тошево е замърсена с пестициди и хербициди. Това демонстрират първите проби, стана ясно по време на съвещанието на Областния щаб за осъществяване на проекта за отбрана при бедствия, което се организира в Добрич, заяви БНР. 
 Отровена е водата в квартал на Генерал Тошево, двама влязоха в болница
Всички семейства в квартала са обиколени и са предизвестени за заплахата при потребление на водата, оповестиха по време на съвещанието на щаба за реагиране при бедствия от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и Пожарната сигурност.

Водата не е годна за приложимост, както за битови, по този начин и за икономически потребности. Случаят се следи и от министерството на опазването на здравето. На над 300 семейства е неразрешено потреблението на водата.

Инж. Павел Павлов от ВиК сдружението е уведомил, че сега се прави промиване на водопреносната мрежа и домовите отклонения, като водата, изразходвана за това, ще бъде приспадната от партидите на клиентите в квартала.

От сдружението акцентират, че водата, доставяна с водоноска, не е годна за пиянство и жителите би трябвало да употребяват бутилирана вода. Водоподаването ще се възвърне едвам откакто лабораторните разбори подсигуряват сигурността ѝ.

Замърсяването на водопреносната мрежа в „ Пастир “ на Генерал Тошево е станало, откакто в системата е влезнала вода от цистерна, която била цялостна с пестициди. Според Окръжната прокуратура в Добрич, която проверява случая, натравянето се дължи на ниско налягане поради премахване на повреда, като рисковата течност е била засмукана в мрежата.

Още през вчерашния ден е почнало следствие и към този момент е открит източникът на заразяване. Иззети са материални доказателства. Разследването продължава. Все още не е ясно дали ще има повдигнати обвинявания. 

По-рано стана ясно, че двама души, които са пили от отровената с пестициди вода в Генерал Тошево, са признати в Спешното поделение на болничното заведение в Добрич. Те са получили кожни обриви, по-късно са изписани за домашно лекуване.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров съобщи, че суматоха измежду популацията няма, към този момент няма да се афишира и бедствено състояние.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР